poniedziałek, 16 marca 2015

dietetyczny mazurek ze stewią

Wzięłam udział w eksperymencie... zadanie polegało na upieczeniu mazurka... niby nic, a jednak haczyk polegał na tym, żeby był bez!
A konkretnie bez glutenu, bez cukru i bez jajek... brzmi jak wyzwanie Emotikon wink
Rękawica podniesiona, mazurek się upiekł i nawet nie tylko wyglądał jak mazurek... do tego całkiem nieźle smakował Emotikon smile
Bez glutenu = z mąki migdałowej
Bez cukru = ze stewią Natusweet (+ polewa z czekolady gorzkiej firmy Cavalier, też ze stewią)
Bez jajek... no nie całkiem, bo z białkami... ale bez żółtek.
Beata i Stewiarnia to sponsorzy produktów ze stewią. Zachęcam do zajrzenia na stronę www.stewiarnia.pl!!!





Składniki:

> 200g mąki migdałowej/ zmielonych migdałów
> 165g stewii (Natusweet)
> 2 białka
> pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
> gorzka czekolada ze stewią (Cavalier)

> migdały lub co kto lubi do ozdobienia

mieszamy mąkę ze stewią, ubijamy białko na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do suchych składników, do całości dodajemy ekstrakt... i mamy ciasto

kwadratową blachę o boku ok 20cm smarujemy tłuszczem (w moim przypadku tłuszcz w sprayu) i wyklejamy ciastem
spód pieczemy do 30min w 180°C

czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na wystudzony spód i rozsmarowujemy

ozdabiamy dowolnie

Polecam dla fanatyków zdrowych słodyczy!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz