sobota, 30 stycznia 2016

pączusie na serku waniliowym

malutkie, śliczne i błyskawiczne! pączuszki... delikatne, niezbyt słodkie, leciutkie i zrobienie zajmuje maksymalnie 30 minut razem z upieczeniem!
doskonała opcja na (niezbyt)tłusty czwartek :)


pączki:
> 300 g homogenizowanego serka waniliowego
> 3 jajka
> 1,5 szklanki (250 g) mąki pszennej 
> 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
> szczypta soli
rozbełtać jajka, wymieszać z serkiem na gładką masę (ja miksowałam całość); dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, całość wymieszać na gładką masę


dodatkowo:
> ok 700 ml oleju do smażenia (w zależności od naczynia do smażenia - oleju powinno być tyle, żeby pączki nie dotykały dna)
> 0,5 szklanki drobnego cukru
> 1 łyżeczka cynamonu

na rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta; pączuszki powinny okręcać się same w smażeniu, a jeśli się nie okręcą, trzeba im pomóc, aby obsmażyły się równomiernie ze wszystkich stron
usmażone pączuszki wyjąć na papier do odsączenia tłuszczu, a następnie obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem

PYCHA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz