środa, 18 marca 2015

sezon wielkanocny...

...no a sezon zobowiązuje, tak więc trochę wspomnień z lat ubiegłych i mistrzowskie mazurki, przy okazji banalnie proste, acz niebanalnie smaczne...

poniżej przepis na uniwersalny spód na mazurek, na tym spodzie można zrobić wszystko! a od kiedy mam malakser, ciasto kruche to czysta, niczym (z wyjątkiem burczenia malaksera) nie zmącona przyjemność :) i właśnie ten sprzęt sugeruję użyć do zagniatania ciasta!

wg poniższych proporcji ciasta jest idealna ilość na moją ulubioną kwadratową blachę 24cm - doskonała do mazurków

> 350 g mąki
> szczypta soli
> 100 g cukru pudru
> 200 g masła zimnego
> 2 żółtka
> 1 łyżka kwaśnej śmietany

mąkę, sól, cukier puder posiekać z zimnym masłem pokrojonym w kostkę, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść i schłodzić w lodówce min pół godziny
blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do zezłocenia, a następnie wystudzić
a później to już kwestia fantazji...

mazurek kajmakowy - najprostszy
> puszka masy kajmakowej
> dowolny sposób ozdobienia, np orzechy, migdały, suszone owoce...
masę należy rozsmarować na kruchym spodzie i ozdobić - moje ulubione ozdoby to migdały i żurawina

ten mazurek znika najszybciej i ma najwięcej fanów - taka obserwacja ;)




mazurek różany - ekskluzywny
> 100 g konfitury z róży (u mnie cały słoik)
> 250-300 g marcepanu
> 100 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
konfiturę rozsmarować na kruchym spodzie, pokryć warstwą rozwałkowanego między folią marcepanu, wierzch zalać czekoladą gorzką, ozdobić dowolnie (nie polecam nic słodkiego na wierzch, bo wszystkie trzy warstwy są wystarczająco słodkie)

tą wersję polecam dla fanów przetworów różanych, nie każdy odnajdzie rozkosz ze spożycia...




zainspirowane przepisami ze strony mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz