czwartek, 19 marca 2015

sernik totalnie-czekoladowy z wiśniami

to ciasto, w tym miejscu dedykuję Olusi J a podaję za mojewypieki.com... to najsłodszy blog, na jaki się natknęłam... jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś nie wyszło i żeby nie smakowało co najmniej bosko!

a to dzieło jest wyjątkowo boskie, dla czeko-smakoszy zwłaszcza... ja osobiście uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami i wiśnie generalnie...


ale smak nieprzeciętny… aksamitna konsystencja… delikatnie wiśniowa nuta… i całość zabija rozkoszą!
                    

najprostszy możliwy spód (mój ulubiony do wszelkich serników):
> 100 g ciastek digestive (w tym przypadku spód z Oreo, też świetnie się sprawdzają)
> 40 g roztopionego masła
> 1 łyżka kakao (niekoniecznie)

dno formy o średnicy 20 cm (rozpinanej!!!) wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować, a masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać i ugnieść dłonią, następnie schłodzić

masa czekoladowa:
> 500 g serka mascarpone
> 3/4 szklanki cukru pudru
> 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
> 1 łyżka ekstraktu z wanilii
> 300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
> 400 - 500 g wiśni, świeżych-wydrylowanych lub mrożonych-rozmrożonych i osuszonych

wszystko co nastąpi dalej mieszałam na wolnych obrotach miksera końcówką do ubijania śmietany
mascarpone wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, dodać ekstrakt i wymieszać; partiami dodawać roztopioną, wystudzoną! czekoladę (jeśli czekolada nie będzie wystarczająco chłodna, zacznie się grudkować, co skądinąd również ma swój urok ;-)), nadal mieszając; kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej delikatnie wymieszać na bardzo wolnych obrotach miksera lub łyżką; dodać wiśnie, wymieszać
masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc
przed podaniem oprószyć kakao i ozdobić np. kandyzowanymi wiśniami

temat absolutnie do powtórzenia… wielokrotnie!!! ja na pewno wrócę do niego nie raz!

Olusiu, smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz