to ciasto, w tym miejscu dedykuję Olusi J a
podaję za mojewypieki.com... to najsłodszy blog, na jaki się natknęłam...
jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś nie wyszło i żeby nie smakowało co
najmniej bosko!
a to dzieło jest wyjątkowo boskie, dla czeko-smakoszy zwłaszcza... ja osobiście
uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami i wiśnie generalnie...
ale smak nieprzeciętny… aksamitna
konsystencja… delikatnie wiśniowa nuta… i całość zabija rozkoszą!
najprostszy możliwy spód (mój ulubiony do
wszelkich serników):
> 100
g ciastek digestive (w tym przypadku spód z Oreo, też świetnie się sprawdzają)
> 40
g roztopionego masła
> 1
łyżka kakao (niekoniecznie)
dno formy o średnicy 20 cm (rozpinanej!!!)
wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze
i zmiksować, a masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać i ugnieść
dłonią, następnie schłodzić
masa czekoladowa:
> 500
g serka mascarpone
> 3/4
szklanki cukru pudru
> 300
ml śmietany kremówki, schłodzonej
> 1
łyżka ekstraktu z wanilii
> 300
g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
> 400
- 500 g wiśni, świeżych-wydrylowanych lub mrożonych-rozmrożonych i osuszonych
wszystko co nastąpi dalej mieszałam na
wolnych obrotach miksera końcówką do ubijania śmietany
mascarpone wymieszać dokładnie z cukrem
pudrem, dodać ekstrakt i wymieszać; partiami dodawać roztopioną, wystudzoną! czekoladę
(jeśli czekolada nie będzie wystarczająco chłodna, zacznie się grudkować, co skądinąd
również ma swój urok ;-)), nadal mieszając; kremówkę ubić na sztywno, dodać do
masy czekoladowej delikatnie wymieszać na bardzo wolnych obrotach miksera lub
łyżką; dodać wiśnie, wymieszać
masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać i włożyć do lodówki najlepiej na całą
noc
przed podaniem oprószyć kakao i ozdobić np. kandyzowanymi wiśniami
temat absolutnie do powtórzenia…
wielokrotnie!!! ja na pewno wrócę do niego nie raz!
Olusiu, smacznego J
a to dzieło jest wyjątkowo boskie, dla czeko-smakoszy zwłaszcza... ja osobiście uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami i wiśnie generalnie...
masa czekoladowa:
masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc
przed podaniem oprószyć kakao i ozdobić np. kandyzowanymi wiśniami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz