ciasto:

> 190 g masła
> 3 jajka
> 3/4 szklanki drobnego cukru
> 3/4 szklanki mąki migdałowej
czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (moc 900 i 90 sekund - trzeba sprawdzać i mieszać co ok 30 sekund, aż otrzymamy gładką masę), dodajemy jajka, cukier i mąkę migdałową i mieszamy trzepaczką lub mikserem (jest to w tym przypadku zbędne) do uzyskania gładkiej masy
piekarnik rozgrzewamy do 175°C; formę do tarty o średnicy 24 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto mimo natłuszczenia się przykleja) smarujemy tłuszczem, wylewamy do niej ciasto i pieczemy przez 30 minut; studzimy

czekoladowy zygzak:
> 50 g czekolady mlecznej
> 1 łyżka (ok 7-8 g) masła
czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali (moc 900 i 90 sekund - trzeba sprawdzać i mieszać co ok 30 sekund, aż otrzymamy gładką masę); polać ciasto w dowolny sposób
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz