czwartek, 30 kwietnia 2015

biszkopt tortowy... ulubiony mój

jest bardzo lekki, niezobowiązujący w smaku, zawsze się udaje! polecam ten przepis!

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę; pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając; dodać kolejno żółtka, ubijając po każdym dodaniu; przesiane mąki dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.

dno blachy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia; delikatnie przełożyć ciasto i piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 40 minut (do suchego patyczka); gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości kolan upuścić je (w formie) na podłogę, odstawić do wystudzenia; po wystudzeniu przekroić na 3 blaty

użyty np do białego tortu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz