jest bardzo lekki, niezobowiązujący w smaku, zawsze się udaje! polecam ten przepis!
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
białka oddzielić
od żółtek, ubić na sztywną pianę; pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po
łyżce, cały czas ubijając; dodać kolejno żółtka, ubijając po każdym dodaniu;
przesiane mąki dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
dno blachy o
średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia; delikatnie przełożyć ciasto i
piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 40 minut (do suchego patyczka); gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości kolan upuścić je (w formie) na podłogę,
odstawić do wystudzenia; po wystudzeniu przekroić na 3 blaty
użyty np do białego tortu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz