a ten sernik, niezwykle lekki, kremowy, słodki z dodatkiem kwaskowatego porzeczkowego smaku... bardzo fajne połączenie, już nie mogę się doczekać testowania innych dżemów...
(za mojewypieki.com)
spód ciasteczkowy:
> 200 g ciastek Digestive
> 60 g roztopionego masła
ciastka pokruszyć w malakserze (lub utłuc np. tłuczkiem do mięsa), dodać masło i wymieszać
dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę miasteczkową, wyrównać i dobrze ubić dłonią, a następnie schłodzić
masa serowa:
750 g twarogu tłustego lub półtłustego,
zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
3 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej
do misy miksera
włożyć wszystkie składniki, zmiksować tylko do połączenia na gładką masę;
masę wylać na
schłodzony spód, wyrównać; na masę rozłożyć łyżeczką dżem porzeczkowy i zrobić
mazaje patyczkiem (np. do szaszłyków); ważne, żeby nie wkładać patyczka zbyt
głęboko, żeby nie naruszyć ciasteczkowego spodu
piec w
temperaturze 150ºC w kąpieli wodnej (u mnie taką funkcję pełni naczynie z
wrzątkiem wstawione na spód piekarnika) przez około 60 - 70 minut, bez termo
obiegu; powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i sprężysta przy
dotyku patyczkiem; przestudzić w uchylonym piekarniku, później wyjąć
ja zawsze
chłodzę serniki przez całą noc w lodówce
pyyyyyychaaaaa!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz