niedziela, 19 kwietnia 2015

torcik bezowy z owocami

beza to coś najpyszniejszego, co mogło mi się przydarzyć... i udać :) to jakiś wymysł szatana, któremu nie można się oprzeć... no i towarzystwo w jakim występuje... puchata beza z puchatym kremem z dodatkiem kolorowych owoców - mistrzostwo świata!!!
ten torcik jest po prostu uroczy, przesłodki, przelekki i przepyszny :-)

blaty bezowe:
> 6 białek
> 300g drobnego cukru
> łyżeczka octu
białka ubić na sztywną pianę, dodać ocet cały czas ubijając, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce; kiedy masa jest już błyszcząca i po wyjęciu mieszadła powstają czubki, które nie opadają - mamy ją!
piekarnik nagrzać do 180°C; na blaszkach rozłożyć papier do pieczenia i narysować 3 okręgi (ja odrysowuję od spodu tortownicy 20cm); rozprowadzić masę w granicach okręgów i wstawić do piekarnika na 5 minut na 180°C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut; po tym czasie wyłączyć piekarnik i delikatnie uchylić do wystudzenia blatów



krem:
> 250g mascarpone
> 300ml kremówki 30%
rozmieszać mascarpone i dodać do serka ubitą śmietanę delikatnie mieszając

sos truskawkowy:
> 400g truskawek
> 4 łyżki cukru (zależy jak słodki sos chcemy uzyskać)
> 2 łyżki wody
truskawki włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i zalać wodą; podgrzewać na małym ogniu często mieszając, aż truskawki puszczą sok, a cukier się rozpuści; odcedzić na sitku, a sok zostawić do ewentualnego polania torciku

składanie:
na paterze położyć pierwszy blat, rozsmarować na nim 1/3 kremu, rozłożyć 1/2 owoców, położyć drugi blat, rozsmarować na nim 1/3 kremu, rozłożyć 1/2 owoców, położyć trzeci blat, rozsmarować resztę kremu i ozdobić truskawkami, teraz można polać sosem z duszenia owoców

lekki letni deser...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz