wtorek, 30 czerwca 2015

owocowa galaretka na kakaowym biszkopcie

bardzo fajne, orzeźwiające ciasto... dużo owoców, galaretka i cienki kakaowy biszkopt... przyjemny deser na lato, zwłaszcza dzieciaki chętnie podjadały galaretkę :)





biszkopt:
> 2 jajka (w temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka)
> 50 g drobnego cukru 
> 40 g mąki pszennej tortowej
> 30 g mąki ziemniaczanej
> 4 g proszku do pieczenia
> 2 łyżki kakao
białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po jednej łyżce, następnie kolejno dodawać żółtka (ja mieszam na wolnych obrotach miksera), po każdym dodaniu zmiksować
przesiać razem mąki, kakao i proszek do pieczenia i dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką
dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię i piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 170°C przez ok 15 minut; gorące ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić tortownicę do góry dnem i upuścić ciasto na papier na podłogę i zostawić tak do wystygnięcia (ja zostawiam na całą noc); wychodzi ładny, cienki biszkopt kakaowy

galaretka z owocami:
> 2 galaretki owocowe (muszą być adekwatne do użytych owoców - u mnie z owoców leśnych)
> 450 g owoców (u mnie mrożone) - dowolne, mrożone (nie rozmrażać) lub świeże... co i jakie kto lubi :)
galaretki rozpuścić w 400ml wody (każdą), wystudzić i doprowadzić do znacznego stężenia (jak będzie zbyt płynna, biszkopt ją wessie)
owoce położyć na biszkopcie i zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki, żeby temperatura dokończyła dzieło
i już :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz