bardzo
letnie, bardzo pyszne, bardzo puszyste, mokre i... bardzo owocowe... a owoce...
do wyboru do koloru, co kto ma pod ręką, albo na co tylko ma ochotę...
pyszności!
doskonały wybór ze strony mojewypieki.com
ciasto:
>
160 ml oleju rzepakowego
>
1 szklanka drobnego cukru
>
1 duże jajko
>
sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
>
600 g jogurtu greckiego (można połączyć jogurt grecki z naturalnym)
>
500 g mąki pszennej tortowej
>
2 łyżeczki sody oczyszczonej
>
600 - 700 g dowolnych owoców
wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej; mąkę pszenną przesiać z sodą oczyszczoną i odstawić; olej wymieszać z
cukrem, jajkiem, sokiem i skórką z cytryny do połączenia, dodać jogurt i
wszystko wymieszać; dodać mąkę z sodą - wszystko wymieszać na gładką masę
blachę o boku 28 cm wysmarować tłuszczem (ja używam w sprayu) i
przełożyć ciasto; wyrównać i na wierzch położyć owoce, w moim przypadku
nektarynki, brzoskwinie i borówki
piec w temperaturze 160°C prze ok 60 minut - do suchego
patyczka; wystudzić
lukier:
> 4 duże łyżki cukru pudru
> sok z pomarańczy
wymieszać cukier z sokiem - sok dodawać ostrożnie, aby lukier
nie był zbyt rzadki; polać ciasto lukrem
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz