sobota, 22 sierpnia 2015

puszyste ciasto jogurtowe z owocami

bardzo letnie, bardzo pyszne, bardzo puszyste, mokre i... bardzo owocowe... a owoce... do wyboru do koloru, co kto ma pod ręką, albo na co tylko ma ochotę... pyszności!
doskonały wybór ze strony mojewypieki.com


ciasto:
> 160 ml oleju rzepakowego
> 1 szklanka drobnego cukru 
> 1 duże jajko
> sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
> 600 g jogurtu greckiego (można połączyć jogurt grecki z naturalnym)
> 500 g mąki pszennej tortowej
> 2 łyżeczki sody oczyszczonej
> 600 - 700 g dowolnych owoców
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; mąkę pszenną przesiać z sodą oczyszczoną i odstawić; olej wymieszać z cukrem, jajkiem, sokiem i skórką z cytryny do połączenia, dodać jogurt i wszystko wymieszać; dodać mąkę z sodą - wszystko wymieszać na gładką masę
blachę o boku 28 cm wysmarować tłuszczem (ja używam w sprayu) i przełożyć ciasto; wyrównać i na wierzch położyć owoce, w moim przypadku nektarynki, brzoskwinie i borówki
piec w temperaturze 160°C prze ok 60 minut - do suchego patyczka; wystudzić

lukier:
> 4 duże łyżki cukru pudru
> sok z pomarańczy
wymieszać cukier z sokiem - sok dodawać ostrożnie, aby lukier nie był zbyt rzadki; polać ciasto lukrem

smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz