poniedziałek, 24 sierpnia 2015

dwukolorowe szyszki ryżowe

no prościej się nie da... i pyszniej też będzie ciężko ;-)
wspomnienie mojego dzieciństwa i jak się okazało doskonale wpisało się w dzieciństwo moich (i nie tylko) dzieci... i w moją dorosłość ;-)
szarańcza dzieciaków pochłonęła szyszki w mgnieniu oka... pyszne były :-)



szyszki dwukolorowe:














> 90 g ryżu preparowanego
> puszka masy kajmakowej
> po 50 g czekolady białej i mlecznej (połamanej)
masę kajmakową podzielić na dwa garnki, dodać czekolady (do osobnych garnków) i mieszając podgrzewać na małej mocy palnika aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia z masą (moje dzieci dobrze się przy tym bawiły :) każda przy swoim garnku :))
dodać po 45 g ryżu do każdego garnka, wymieszać i przestudzić
przed klejeniem szyszek zmoczyć delikatnie dłonie, żeby szyszki się nie przyklejały; gotowe układać na papilotki
szyszki zastygają po kilku godzinach... u mnie do zastygnięcia doczekała jedna... cudem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz