czwartek, 27 sierpnia 2015

frużelina wiśniowa

doskonały przepis na owoce w żelu! to świetny dodatek do ciast i deserów, pancake'ów, naleśników, czy gofrów... mnóstwo zastosować, jeden, ale to jak pyszny! przepis...
będzie się na tych stronach przewijał nie raz!






frużelina wiśniowa:
> 250 g wiśni (u mnie rozmrożone)
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
> pół szklanki drobnego cukru
> 1 łyżka soku z cytryny
> 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
wiśnie z cukrem podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru; dodać sok z cytryny i rozpuszczoną mąkę, zagotować i zdjąć z ognia; rozpuścić żelatynę i dodać do wiśni, dobrze wymieszać i zostawić do ostygnięcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz