wtorek, 15 września 2015

jesienne ciasto z jabłkami i orzechami pekan

bardzo fajne odkrycie z bloga therecipecritic.com... świetne ciasto na jesień, słodko-kwaśne... chrupiąco-puszyste... delikatno-wyraziste...
antonówki nadają świerzości i nasączają ciasto, a cynamon i gałka muszkatołowa nadają wyrazistego smaku
całość ozdabia kremowa, serowa kołderka... przepyszne!



ciasto:
> 5 kwaśnych jabłek (u mnie Antonówka)
> 2 szklanki drobnego cukru
> 1/2 szklanki oliwy z oliwek
> 2 jajka
> łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 2 szklanki mąki pszennej
> 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
> 2 łyżeczki cynamonu
> 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
> 1/2 łyżeczki soli
> 3/4 szklanki mleka
> 1 szklanka posiekanych orzechów pekan
jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, posypać i wymieszać z cukrem, odstawić; połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę i sól, odstawić; jajka zmiksować z oliwą i ekstraktem, dodać suche składniki - zmiksować, dodać mleko - i znów zmiksować; dodać jabłka z cukrem i orzechy - wszystko wymieszać;
blachę 28 x 28 cm wysmarować tłuszczem (u mnie oczywiście w sprayu) i posypać mąką, na tak przygotowaną formę wylać gotowe ciasto, wyrównać i piec w 175°C przez ok 40 min - do suchego patyczka; wystudzić




coś na wierzch: 
> 500 g sera twarogowego
> 121 g miękkiego masła
> 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
> 1 szklanka (u mnie niepełna) trzcinowego cukru pudru
ubić masło na gładką masę, dodać twaróg, ekstrakt i dalej ubijać, na koniec dodać cukier i ubijać jeszcze przez 3 minuty
wyłożyć serek na wystudzone ciasto i posypać posiekanymi orzechami pekan

smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz