poniedziałek, 26 października 2015

pajęcza tarta z białą czekoladą

taka halloweenowa upiorna propozycja... tarta przepyszna, biała czekolada daje dużo słodyczy, którą równoważy kwaskowy smak twarogu, a mascarpone dodaje masie delikatności... przepyszne... i straszne... ;-)




ciasto kruche: (ta ilość składników wystarczy na dwie tarty)
> 1,5 szklanki mąki pszennej
> 0,5 szklanki kakao
> 200 g zimnego masła pokrojonego w kostki
> 2 żółtka
> 1/3 szklanki cukru pudru
zagnieść (lub wrzucić do malaksera :-)) wszystkie składniki, szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny
przygotować formę do tarty (25-26 cm) - wysmarować tłuszczem (u mnie w sprayu)
po schłodzeniu ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić ciastem formę, ponakłuwać widelcem i obciążyć - na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch/ fasolę lub specjalne kulki ceramiczne; piec w temperaturze 190C przez 15 minut, zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut; wyjąć z piekarnika i wystudzić

masa czekoladowa:
> 2 białe czekolady
> 250 g mascarpone
> 250 g twarogu sernikowego
czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić; zmiksować ser z mascarpone i dodać rozpuszczoną czekoladę; masę wylać na wystudzony spód

pajęczyna i pająki:
> 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
pajęczynę i pająki robimy wyciskając ostudzoną czekoladę z rękawa cukierniczego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz