piątek, 11 grudnia 2015

sernik cynamonowy z powidłami śliwkowymi

najlepszy wybór sernikowy na święta... i niezależnie od świąt, pysznie kremowy, z cynamonowym, wyraźnym akcentem... akcent piernikowy napotkamy na spodzie tej cudnej pyszności, a całości dopełniają śliwkowe powidła... pychota...


spód pierniczkowy:
> 200 g śliwkowych pierniczków w czekoladzie
pierniczki rozkruszyć w malakserze (lub pokruszyć dłonią/ widelcem), aby powstała jednolita masa
tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia; dno wygnieść masą pierniczkową
 
mus śliwkowy:
> 15-20 łyżek powideł śliwkowych
powidła można zblendować na gładki mus, chyba, że ktoś woli kawałki owoców

masa serowa:
> 500 g twarogu sernikowego
> 500 g serka mascarpone
> 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
> 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
> 2 łyżki cynamonu w proszku
> 1 szklanka cukru
> 5 jajek (średnich)
> 80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 36% lub 30%
składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły; przygotować tortownicę: dokładnie obwinąć dno i boki folią aluminiową, docisnąć folię zabezpieczając sernik przed dostaniem się wody do środka; zagotować wodę, w której będzie piekł się sernik (z jednego czajnika); piekarnik nagrzać do 180°C
do misy miksera włożyć ser twarogowy, mascarpone, mąkę, cukier, cukier wanilinowy i cynamon; zmiksować na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka; wbijać kolejno jajka miksując wolno po każdym dodanym jajku; na koniec dodać śmietanę i zmiksować; masę wylać na przygotowany spód; powidła wyłożyć delikatnie łyżeczką na wierzchu sernika tak, żeby mus nie zatonął w masie; wykałaczką zrobić kilka ósemek po powierzchni sernika rozprowadzając mus w fantazyjne wzorki
tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy i wlać do niej wrzącą wodę (z jednego czajnika)
piec sernik przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 minut; sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki; po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić
sernik okroić nożem przy brzegu blaszki, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz