środa, 16 grudnia 2015

torta della nonna

ciasto włoskiej babci ;-) delikatnie kruche ciasto z nadzieniem z budyniu, do którego można dodać kilka ciekawych składników... rozpływa się w ustach (zwłaszcza następnego dnia) i... nie wiadomo kiedy znika ;-)


kruche ciasto:
> 3 szklanki mąki pszennej
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> pół szklanki cukru pudru
> 190 g masła, zimnego
> świeżo otarta skórka z 1 cytryny (ja nie dodałam)
> szczypta soli
> 1 jajko
> 5 żółtek
wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmiksować do połączenia, uformować na kształt kuli, podzielić na dwa kawałki, jeden trochę większy od drugiego, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez 30 minut

budyń waniliowy:
> 2 szklanki mleka
> pół szklanki cukru
> ziarenka z 1 laski wanilii
> 5 żółtek
> 1/3 szklanki mąki pszennej
w misie miksera utrzeć żółtka z połową cukru, do otrzymania jasnej masy, dodać pół szklanki mleka, mąkę i zmiksować
1,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru i wanilią, wlać masę żółtkową i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając
gotowy budyń przelać do mieseczki, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (nie mieszać!)
budyń najlepiej ugotować 2 godziny przez przygotowaniem ciasta

dodatkowo:
> jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
> uprażone na patelni płatki migdałów
> cukier puder, do oprószenia

pieczenie:
formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką
większy kawałek ciasta rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma; wyłożyć na spód i boki formy (ciasto powinno lekko zwisać z brzegów formy); na ciasto wyłożyć budyń, wyrównać rozwałkować pozostałe ciasto, położyć na wierzch ciasta, dokładnie skleić ze spodem ciasta; wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem
piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, wyjąć, wystudzić; posypać płatkami migdałów i oprószyć cukrem pudrem
nie przechowywać w lodówce

ja dodałam wiśnie (rozmrożone), żeby złamać totalną słodycz tego ciasta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz