piątek, 18 grudnia 2015

tort makowo - jabłkowy

jeśli ktoś lubi mak i masę makową, to zakocha się całym sercem w tym cieście... to właściwie sama masa makowa, z dodatkiem kwaskowych jabłek, przełamujących słodycz masy... doskonała alternatywa dla makowca... przepyszne!


kruchy spód:
> 250 g mąki pszennej
> 125 g zimnego masła
> 60 g cukru pudru
> 1 jajko
> szczypta soli
w naczyniu umieścić mąkę, masło, cukier, sól, jajko i szybko zagnieść (najlepiej malakserem); ciasto owinąć folią, spłaszczyć i włożyć na 30 minut do lodówki

masa jabłkowa:
> 750 g jabłek, najlepiej kwaśnych
> sok z połowy cytryny
> 3 łyżki cukru
> 4 łyżki zimnej wody
> szczypta cynamonu
> 50 g rodzynek
> 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
jabłka obrać, pokroić na plasterki, wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier, cynamon i całość zagotować, a następnie dusić przez 5 minut, pod przykryciem, na małym ogniu (gdyby jabłka nie były zbyt soczyste, można dodać trochę wody, powinny się trochę rozgotować); dodać rodzynki i wymieszać
mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i wlać do gotującej się masy, wymieszać i odstawić, aby nadzienie jabłkowe przestygło

masa makowa:
> 250 g zmielonego maku
> 370 ml mleka
> 60 g cukru
> 1 cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
> 1 jajko
> 50 g posiekanych migdałów bez skórki lub płatków migdałowych
zagotować mleko i zalać nim zmielony mak, dodać cukier waniliowy (lub ziarenka z wanilii), jajko, migdały i wymieszać
tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia; dno tortownicy wylepić schłodzonym kruchym ciastem, na ciasto wyłożyć połowę masy makowej, następnie całą masę jabłkową i resztę masy makowej; wyrównać
piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut; wystudzić i dowolnie udekorować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz