piątek, 25 marca 2016

babka migdałowa

przepyszna, mokra, migdałowa babka, która zachwyciła zwłaszcza moje młodsze dziecko... z tego powodu rok temu na święta były aż dwie takie babki...
jedna z nich została nawet ręcznie pomalowana przez artystki młodego pokolenia ;-)
bardzo polecam fanom migdałowych smaków (za mojewypieki.com)


babka:

> 200 g masła
> 180 g drobnego cukru
> 4 duże jajka
> 120 g mąki pszennej
> 100 g mąki migdałowej
> 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
> 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów​
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z migdałami
utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę, kolejno dodawać jajka miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy; dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować
do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i migdałami, wymieszać tylko do połączenia się składników
formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką; przelać do niej ciasto i wyrównać
piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 45 minut lub do suchego patyczka; wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć na kratkę


lukier:
> 1 szklanka cukru pudru
> 3 - 4 łyżki wrzącej wody lub likieru migdałowego
> ewentualnie barwniki spożywcze
składniki utrzeć na gładką, gęstą masę i polać babkę
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz