czwartek, 31 marca 2016

hummus z kolendrą

kolendra to mój ukochany dodatek do wszystkiego co się da, a jak odkryłam hummus, stał się moją ukochaną pastą kanapkową
dlatego też właśnie hummusem otwieram nowy rozdział bloga cośnasłodko - "wytrawnie" w wersji "wytrawnie - do chleba"
pychota...





hummus:
> puszka cieciorki
> dwa duże ząbki czosnku
> 2 łyżki pasty sezamowej tahini
> sok wyciśnięty z małej cytryny
> 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
> 1 łyżeczka słodkiej papryki
> 1/2 łyżeczki pieprzu
> 1/2 łyżeczki soli
> garść posiekanej świeżej kolendry
> olej sezamowy - około 100 ml
wszystkie składniki z wyjątkiem oleju wrzucić do malaksera/ blendera i zmiksować na gładką masę, po trochu dodawać olej, żeby uzyskać pożądaną konsystencję pasty

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz