wtorek, 31 maja 2016

sałatka z tymiankową cukinią

lekka, doskonała opcja na dowolną porę dnia, dla mnie była śniadaniem, może być też całkiem konkretnym, acz lekkim lunchem oraz elegancką, fit - kolacją (zwłaszcza, jeśli cukinia będzie w wersji grillowanej lub pieczonej)
prosta, szybka i przepyszna sałatka z ciepłą cukinią, bardzo polecam!


sos:
> 2 łyżki oliwy
> 1 łyżka musztardy
> sok wyciśnięty z połowy cytryny
> 1/2 łyżeczki syropu z agawy
wszystkie składniki sosu wymieszać

sałatka:
sałata lodowa 1.5 liścia - pokrojone na paski
> 8-10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
> 1/2 cukinii pokrojonej w plastry ok 0.5 cm grubości
> 1/2 op kiełków słonecznika
> kiełki lucerny
> sól, pieprz, tymianek
> oliwa
patelnię delikatnie natłuścić oliwą, posypać tymiankiem i solą i położyć plasterki cukinii - wierzch posmarować oliwą, posypać tymiankiem i solą; plastry cukinii smażyć aż zmięknie i nieco się przysmaży, następnie odłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oliwy
na talerzu położyć sałatę, na niej ułożyć kiełki słonecznika, polać częścią sosu; dodać cukinię, pomidorki koktajlowe i polać pozostałym sosem; na wierz wyłożyć kiełki lucerny; całość posypać świeżo i grubo mielonym kolorowym pieprzem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz