sobota, 25 czerwca 2016

domowe mleko migdałowe

doskonałe, o świeżym, bardzo delikatnie migdałowym smaku, i co najważniejsze - wiem z czego jest zrobione!
przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a satysfakcja i dobre samopoczucie w związku z brakiem wszelkich konserwantów i innych E - bezcenne!


na ok 1l mleka migdałowego:
> szklanka migdałów blanszowanych
> 4 szklanki wody 
> pielucha tetrowa (lub gaza)
blanszowane migdały zalewamy wodą i odstawiamy na 8-12 godzin; odlewamy wodę, migdały wrzucamy do blendera i zalewamy wodą (w mnie kranówka filtrowana w dzbanku) - blendujemy do uzyskania białego płynu
na miskę kładziemy sitko wyłożone pieluchą i przelewamy biały napój migdałowy; odciskamy wytłoczki, a mleko przelewamy do czystej butelki; mleko może stać do 2 dób w lodówce


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz