piątek, 1 lipca 2016

domowe mleko orzechowe (z laskowców)

jeśli ktoś lubi orzechy laskowe to jest to nie jest to opcja ale... konieczność!
ja uwielbiam... a to jest pyszne, bardzo intensywnie orzechowe w zapachu i smaku, dlatego do koktajli owocowych średnio pasuje ale do mojego ukochanego koktajlu bananowo-orzechowego... idealne!





na niecały litr mleka:
> 1 szklanka orzechów laskowych bez skórki
> 3 szklanki wody (z dzbanka z filtrem)
> pielucha tetrowa (lub gaza)
orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na 8-12 godzin; odlewamy wodę, orzechy płuczemy i wrzucamy do blendera; zalewamy wodą i blendujemy do uzyskania białego płynu
na miskę kładziemy sitko wyłożone pieluchą i przelewamy biały napój migdałowy; odciskamy wytłoczki, a mleko przelewamy do czystej butelki; mleko może stać ok 2 dób w lodówce


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz