wtorek, 24 marca 2015

Pavlova z kremem pistacjowymmmmmmmmm.....

biała Pavlova z lekkim kremem pistacjowym... kto się pisze na pistację? obłędna... sama zjadłam pół Emotikon smile
i nieodzowny "sekretny" składnik moich pistacjowych produkcji - krem pistacjowy... jak tylko napotkam, kupuję hurtowo!

  

beza:
> 6 białek
> 300 g drobnego cukru
> łyżeczka jasnego octu
> łyżeczka mąki ziemniaczanej
białka ubić na sztywną pianę, dodać ocet, następnie dodawać cukier po jednej łyżce, na koniec dodać mąkę

chmura pistacjowa:
> 250 g mascarpone
> 300 ml kremówki (200 ml - 36% + 100 ml - 30%)
> 100 g pasty pistacjowej
ja lubię dużą chmurę, ale jeśli ktoś woli "symboliczną", można zmniejszyć proporcje ;)
kremówkę ubić na sztywno, mascarpone połączyć z masą pistacjową i dodać ubitą śmietanę
całość ozdobić niesolonymi pistacjami

pyyyyyyyychaaaaaaaaa.......!!!!!


a to sekretny składnik... ciiiiiii....... ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz