jak tylko spotkam przepis z masą krówkową, nie waham się go wypróbować i oto jeden z efektów - pycha!
spód ciasteczkowy:
> 200 g ciastek Digestive
> 60 g roztopionego masła
ciastka pokruszyć
w malakserze (lub utłuc np. tłuczkiem do mięsa), dodać masło i wymieszać
dno tortownicy
o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę miasteczkową,
wyrównać i dobrze ubić dłonią, a następnie schodzić (masa serowa jest dość płynna i jeśli nie przyłożymy się do dobrego uklepania masy ciasteczkowej, będzie lubiła wypłynąć... zdarzyła mi się taka sytuacja... było to dość irytujące)
masa serowa:
> 750 g twarogu półtłustego lub tłustego (najlepiej
już zmielony twaróg sernikowy)
> 2/3 szklanki drobnego cukru
> 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
> 3 jajka
> pół szklanki śmietany kremówki 36%
> 400 g masy kajmakowej z
puszki (podzielone na 200 g + 200 g)
> 1 łyżka mąki ziemniaczanej
wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
twaróg
zmiksować z cukrem na gładką masę, kolejno wbijać jajka, miksując po każdym
dodaniu, doda ekstrakt z wanilii, kremówkę i przesianą mąkę ziemniaczaną, po
czym dokładnie zmiksować, niezbyt długo!
masę podzielić
na 2 części - jedną część zmiksować z 200 g masy kajmakowej i wylać na schłodzony
spód ciasteczkowy, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) – warto ją wymieszać
przed wyłożeniem; na koniec wylać na wierzch jasną masę serową; patyczkiem
zrobić mazaje do głębokości kajmakowej masy serowej
piec w
temperaturze 175ºC przez 60 - 75 minut; gotowy sernik powinien być ścięty i
sprężysty na wierzchu; wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, później trzymać
w lodówce, najlepiej całą noc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz