poniedziałek, 23 marca 2015

sernik kajmakowy

przeboski, przesłodki i przeładny... masa kajmakowa to jeden z moich ukochanych ciastowo-kremowych dodatków, a więc stosuję :)
jak tylko spotkam przepis z masą krówkową, nie waham się go wypróbować i oto jeden z efektów - pycha!

spód ciasteczkowy:
> 200 g ciastek Digestive
> 60 g roztopionego masła
ciastka pokruszyć w malakserze (lub utłuc np. tłuczkiem do mięsa), dodać masło i wymieszać
dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę miasteczkową, wyrównać i dobrze ubić dłonią, a następnie schodzić (masa serowa jest dość płynna i jeśli nie przyłożymy się do dobrego uklepania masy ciasteczkowej, będzie lubiła wypłynąć... zdarzyła mi się taka sytuacja... było to dość irytujące)

masa serowa:
> 750 g twarogu półtłustego lub tłustego (najlepiej już zmielony twaróg sernikowy)
> 2/3 szklanki drobnego cukru
> 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
> 3 jajka
> pół szklanki śmietany kremówki 36%
> 400 g  masy kajmakowej z puszki (podzielone na 200 g + 200 g)  
> 1 łyżka mąki ziemniaczanej
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, kolejno wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu, doda ekstrakt z wanilii, kremówkę i przesianą mąkę ziemniaczaną, po czym dokładnie zmiksować, niezbyt długo!
masę podzielić na 2 części - jedną część zmiksować z 200 g masy kajmakowej i wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) – warto ją wymieszać przed wyłożeniem; na koniec wylać na wierzch jasną masę serową; patyczkiem zrobić mazaje do głębokości kajmakowej masy serowej
piec w temperaturze 175ºC przez 60 - 75 minut; gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, później trzymać w lodówce, najlepiej całą noc


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz