uczta dla pistacjowych smakoszy i jednocześnie smakoszy na bardzo słodko... BARDZO!
kolor nie jest zaskoczeniem... smak - owszem, jeśli ktoś nie próbował pistacji w oryginalnym smaku, może odkryć te orzechy na nowo... warto spróbować!
spód ciasteczkowy:
> 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek Digestive (słonawe ciasteczka doskonale się komponują ze słodyczą pozostałych warstw)
> 1/3 szklanki roztopionego masła
dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, wlepić masę miasteczkową i schłodzić w lodówce
masa serowa:
> 300 g niesolonych orzeszków pistacjowych
> 400 g mleka słodzonego skondensowanego
> 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
> 2 jajka
> 250 g serka mascarpone
> 250 g twarogu tłustego lub półtłustego (najwygodniej gotowego twarogu
sernikowego)
wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej
pistacje zmiksować w malakserze do
otrzymania mąki pistacjowej, miksować chwilę dłużej, aż mąka zacznie się zbijać
w lekko wilgotne grudki, ale nie za długo, żeby nie zaczął oddzielać się
tłuszcz, dodać słodzone mleko skondensowane, zmiksować, masę przełożyć do miksera,
dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, dodać serek
mascarpone, twaróg, ekstrakt z wanilii i zmiksować do otrzymania gładkiej masy
serowej - masę przelać na schłodzony spód, wyrównać
piec w temperaturze 150ºC przez około 60
minut i przestudzić w stygnącym piekarniku; schłodzony sernik włożyć do
lodówki, najlepiej na całą noc
polewa:
> 100 ml śmietany kremówki 30%
> 100 g białej czekolady, drobno posiekanej
kremówkę podgrzać w małym garnku, prawie
do wrzenia, zestawić z palnika, dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty i wymieszać,
do roztopienia się czekolady; odstawić do zgęstnienia sosu
schłodzony sernik posmarować polewą,
całość oprószyć posiekanymi pistacjami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz