piątek, 20 marca 2015

sernik pistacjowy

z pistacjowej serii...
uczta dla pistacjowych smakoszy i jednocześnie smakoszy na bardzo słodko... BARDZO!
kolor nie jest zaskoczeniem... smak - owszem, jeśli ktoś nie próbował pistacji w oryginalnym smaku, może odkryć te orzechy na nowo... warto spróbować!



spód ciasteczkowy:
> 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek Digestive (słonawe ciasteczka doskonale się komponują ze słodyczą pozostałych warstw)
> 1/3 szklanki roztopionego masła
dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlepić masę miasteczkową i schłodzić w lodówce

masa serowa:
> 300 g niesolonych orzeszków pistacjowych
> 400 g mleka słodzonego skondensowanego
> 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
> 2 jajka
> 250 g serka mascarpone
> 250 g twarogu tłustego lub półtłustego (najwygodniej gotowego twarogu sernikowego)
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
pistacje zmiksować w malakserze do otrzymania mąki pistacjowej, miksować chwilę dłużej, aż mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki, ale nie za długo, żeby nie zaczął oddzielać się tłuszcz, dodać słodzone mleko skondensowane, zmiksować, masę przełożyć do miksera, dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, dodać serek mascarpone, twaróg, ekstrakt z wanilii i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej - masę przelać na schłodzony spód, wyrównać
piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut i przestudzić w stygnącym piekarniku; schłodzony sernik włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc

polewa:
> 100 ml śmietany kremówki 30%
> 100 g białej czekolady, drobno posiekanej
kremówkę podgrzać w małym garnku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika, dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty i wymieszać, do roztopienia się czekolady; odstawić do zgęstnienia sosu
schłodzony sernik posmarować polewą, całość oprószyć posiekanymi pistacjami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz