czwartek, 2 kwietnia 2015

lemon curd

kiedyś byłam absolutnie przeciwna cytrusowym wypiekom i cytrusowym słodyczom, uważałam, że cytrusy powinny występować wyłącznie w wersji oryginalnej... i znów zmieniłam zdanie... po zrobieniu lemon curd absolutnie przekonałam się do tego kremu i słodkich dodatków z tym kremem... z tortem bezowym komponuje się wyjątkowo doskonale! Ola M., dziękuję za inspirację :)




> 2 duże jajka
> 2 żółtka
> 160 g drobnego cukru do wypieków
> 80 g masła
> sok wyciśnięty z 2 cytryn
w niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej); postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, dodać masło i sok z cytryny; mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu;  przetrzeć przez sitko i przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć
można przechowywać w lodówce do 2 tygodni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz