czwartek, 16 kwietnia 2015

tarta śmietanowa

minęły Święta... później było kilka głębokich oddechów... zrelaksowana po świątecznych wypiekach jestem gotowa na wiosnę :) a jak wiosna, to coś lekkiego... kruchego... koniecznie z mleczną masą i... owocami!!! a więc przepyszna tarta śmietanowa z owocami :) 
testowałam w różnych wersjach, z różnymi owocami i w każdej wersji jest boska... dodatki to tylko kwestia aktualnego kaprysu na konkretne owoce, jeśli ma być słodsza, można owoce zalać galaretką, jak zwykle wszystko zależy od potrzeby chwili :)
  
z truskawkami i galaretką...


z gruszkami...
kruche ciasto:
> 2 szklanki mąki pszennej 
> 200 g zimnego masła
> 1/3 szklanki cukru pudru
> 2 żółtka
składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze J), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.; wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem; wyrównać, ponakłuwać widelcem; na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramicznego obciążenia ciasta;
ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut, zdjąć papier z kulkami i dalej piec do lekko brązowego koloru

krem śmietanowy:
> 2 duże jajka
> 280 g kwaśnej śmietany 18%
> łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 100 g cukru
> 1 łyżka mąki pszennej
> szczypta soli

wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości, wylać na wcześniej podpieczony spód, dodać do kremu dowolne owoce 
piec w temperaturze 190ºC przez minimum 20 do 30 minut;  wierzch masy powinien być miękki po upieczeniu, ale nie płynny; ciasto wystudzić i schłodzić w lodówce 

i wreszcie z wiśniami
pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz