minęły Święta... później było kilka głębokich oddechów...
zrelaksowana po świątecznych wypiekach jestem gotowa na wiosnę :) a jak wiosna,
to coś lekkiego... kruchego... koniecznie z mleczną masą i... owocami!!! a więc
przepyszna tarta śmietanowa z owocami :)
testowałam w różnych wersjach, z różnymi owocami i w
każdej wersji jest boska... dodatki to tylko kwestia aktualnego kaprysu na
konkretne owoce, jeśli ma być słodsza, można owoce zalać galaretką, jak zwykle
wszystko zależy od potrzeby chwili :)
z truskawkami i galaretką...
z gruszkami...
kruche ciasto:
> 2 szklanki mąki pszennej
> 200 g zimnego masła
> 1/3 szklanki cukru pudru
> 2 żółtka
> 1/3 szklanki cukru pudru
> 2 żółtka
składniki na kruchy spód wyrobić
(najlepiej w malakserze J), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30
minut.; wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę z
wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem; wyrównać,
ponakłuwać widelcem; na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na
papier wysypać specjalne kulki ceramicznego obciążenia ciasta;
ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez
15 minut, zdjąć papier z kulkami i dalej piec do lekko brązowego koloru
krem śmietanowy:
> 2 duże jajka
> 280 g kwaśnej śmietany 18%
> łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 100 g cukru
> 1 łyżka mąki pszennej
> szczypta soli
wszystkie składniki na krem zmiksować do
gładkości, wylać na wcześniej podpieczony spód, dodać do kremu dowolne
owoce
piec w temperaturze 190ºC przez minimum 20
do 30 minut; wierzch masy powinien być miękki po upieczeniu, ale nie
płynny; ciasto wystudzić i schłodzić w lodówce
i wreszcie z wiśniami
pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz