niedziela, 17 maja 2015

muffiny bananowo-czekoladowe-inietylko

dokonałam dziś ciekawego odkrycia w postaci muffinek bez mąki, bez cukru, bez proszku do pieczenia i wydawałoby się, że całkiem bez... coś tam jednak było ;)
wszystkie składniki, które się ostatecznie w środku znalazły, dały niezwykle zaskakujący i ciekawy smak... naprawdę niespodziankowo pyszne ciasteczka o fajnej gliniastej konsystencji... jeśli ktoś lubi strukturę brownie, a do tego minimum wysiłku w kuchni ;), to absolutnie muffiny dla niego :)
przepis pochodzi ze strony bunsinmyoven.com - stąd miary w cupsach (1 cup = 250 ml, więc można używać szklanki o tej pojemności)


ciastka (14 sztuk):
> 2 średnie, dojrzałe banany
> 2 jajka
> 1 cup masła orzechowego
> 1/2 cup płatków owsianych
> 1/2 cup miodu (u mnie miód i syrop z agawy pół na pół)
> 1/2 cup kakao
> 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
> opcjonalnie czipsy czekoladowe na wierzch
wszystkie składniki (z wyjątkiem czekolady) wrzucić do malaksera i zmiksować do konsystencji gładkiego ciasta
piekarnik rozgrzać do 175°C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami i do 3/4 wypełnić ciastem, na wierz wysypać po kilka czipsów czekoladowych; piec ok 12 minut
po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce



SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz