niedziela, 10 maja 2015

tort śmietanowy z owocami

oto moje najnowsze odkrycie... doskonały tort śmietanowy z owocami... po prostu... lekki, świeży, przepyszny!
zaczynając od biszkoptu, jest lekki, puszysty, bardzo delikatny i właśnie znalazł się na mojej liście pod nr1!!! zdecydowanie doskonały biszkopt, absolutnie do powtórzenia!!!
druga rzecz... bita śmietana... czy coś tu trzeba dodawać? bita śmietana z cukrem pudrem to najdoskonalsze połączenie na delikatny i mega-lekki krem do tortu
trzecia rzecz - nasączenie cytrusowe z pomarańczy i cytryn... z odrobiną cukru - totalna świeżość
i na koniec, choć nie najmniej ważne - owoce... doskonale sprawdzają się maliny i borówki, ale mogą być truskawki, czy nasiona granatu, czy dowolne inne owoce, choćby z puszki... co kto lubi - czyli tak, jak ja lubię najbardziej :) a teraz do rzeczy...




biszkopt:
> 6 jajek (w temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka)
> 150 g drobnego cukru 
> 120 g mąki pszennej tortowej
> 90 g mąki ziemniaczanej
> 10 g proszku do pieczenia
białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po jednej łyżce, następnie kolejno dodawać żółtka (ja mieszam na wolnych obrotach miksera), po każdym dodaniu zmiksować
przesiać razem mąki i proszek do pieczenia i dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką
dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię i piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 170°C przez 35 minut; gorące ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić tortownicę do góry dnem i upuścić ciasto na papier na podłogę i zostawić tak do wystygnięcia (ja zostawiam na całą noc)

krem:
> 800 ml kremówki (30% i 36% pół na pół)
> 130 g cukru pudru (może być nawet mniej, jak ktoś nie lubi zbyt słodko)
śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder (mieszam na wysokich obrotach miksera)

nasączenie bezalkoholowe:
> 2 średnie pomarańcze
> 1 cytryna
> szklanka przegotowanej chłodnej wody
> 1,5 - 2 łyżeczki cukru
wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać wodę i cukier - wszystko wymieszać

składanie tortu:
na paterze położyć jeden blat, nasączyć, wyłożyć krem, ułożyć owoce (u mnie całkowity freestyle :)), położyć kolejny blat i powtórzyć całą operację - opcje owocowe poniżej :)
                    




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz