sobota, 5 września 2015

jogurtowa tarta z owocami

pyszna tarta na jogurcie greckim... lekka, słodko-kwaskowa, bardzo delikatna, z dodatkiem dowolnych owoców... na lato (lub wspomnienie lata) jak znalazł!
przepis za mojewypieki.com - przetestowany i absolutnie do powtórzenia :)



ciasto kruche:
> gotowe, ze sklepu
ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty i piec w temperaturze 190°C przez 15 minut pod obciążeniem (na ciasto, wcześniej ponakłuwane widelcem, wyłożyć papier do pieczenia, na który należy wysypać obciążenie - u mnie specjalne kulki), następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 15 minut














masa jogurtowa:
> 600 ml jogurtu greckiego (ja zazwyczaj mieszam grecki i naturalny)
> 3 jajka
> 2 łyżki mąki
> 3/4 szklanki cukru pudru
> łyżeczka ekstraktu waniliowego
> 1,5 łyżki miodu/ syropu z agawy
wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) włożyć do naczynia i zmiksować; poczekać chwilę, aż wyjdą bąbelki powietrza i przelać masę na wystudzony spód; piec w temperaturze 190°C przez 30 minut, aż masa będzie ścięta; wystudzić ciasto i przechowywać w lodówce;
wierzch udekorować dowolnymi owocami, u mnie najczęściej są to borówki i maliny... 
smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz