niedziela, 6 września 2015

krem orzechowo-czekoladowy

no prawie homemade nutella... najbardziej podoba mi się, że robiąc ten krem w domu mam wpływ na ilość cukru, tłuszczu i innych, trudno identyfikowalnych składników, bo po prostu ich nie dodaję :) 
a krem jest doskonały, niczego mu nie brakuje, bardzo orzechowy, bardzo czekoladowy i optymalnie słodki... przepyszny... moje dzieci zajadały się naleśnikami z tym kremem - to najlepsza rekomendacja :)


 krem:
> 3 szklanki orzechów laskowych (blanszowanych i uprażonych)
> 1 szklanka cukru pudru
> 1 szklanka kakao
> 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 2 łyżeczki oleju roślinnego
orzechy wrzucić do misy malaksera (jest też opcja blendera kielichowego, jeśli ma wystarczającą moc) i mielić dopóki nie powstanie gładki krem orzechowy, dodać cukier puder, kakao i dalej miksować, następnie dodać ekstrakt z wanilii i olej... i już :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz