poniedziałek, 28 września 2015

tortowy sernik na zimno z kolorowymi galaretkami

to odkrycie na specjalne zamówienie kolegi mojej córki... na swoje urodziny zamówił sernik z galaretką... i ciocia się podjęła, choć szczerze mówiąc niezbyt lubię używać żelatyny, ale czego się nie robi dla siedmiolatka :-) masa serowa jest bardzo smaczna, ma bardzo przyjemną, aksamitną konsystencję... zdecydowanie do powtórzenia... a zrobione na podstawie przepisu z wypiekibeaty.com.pl



biszkopt:
> 2 jajka (w temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka)
> 50 g drobnego cukru > 40 g mąki pszennej tortowej> 30 g mąki ziemniaczanej> 4 g proszku do pieczenia> 2 łyżki kakaobiałka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po jednej łyżce, następnie kolejno dodawać żółtka (ja mieszam na wolnych obrotach miksera), po każdym dodaniu zmiksowaćprzesiać razem mąki, kakao i proszek do pieczenia i dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułkądno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię i piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 170°C przez ok 15 minut; gorące ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić tortownicę do góry dnem i upuścić ciasto na papier na podłogę i zostawić tak do wystygnięcia (ja zostawiam na całą noc); wychodzi ładny, cienki biszkopt kakaowy



galaretki (jak kto lubi, można dodać, ja miałam takie zamówienie :-) liczba i kolory wg uznania):
> galaretka truskawkowa rozpuszczona w 400 ml wody
> kolorowe galaretki rozpuszczone w 400 ml wody każda
dno tortownicy 20-22 cm wyłożyć folią aluminiową, zamknąć obręcz, a wystającą folię zawinąć do góry; również folią aluminiową od dołu nałożyć dodatkową folię na blaszkę i zawinąć do góry
do tak przygotowanej blaszki wlać gęstniejącą galaretkę truskawkową i odstawić do całkowitego stężenia
kolorowe galaretki rozpuścić we wrzątku i wlać do (najlepiej kwadratowych lub prostokątnych) naczyń i odstawić do całkowitego stężenia

masa serowa:
> 1 kg sera twarogowego (zmielony trzykrotnie)
> 670 g mleka skondensowanego słodzonego 
> 31 g żelatyny
> 140 ml chłodnej wody
żelatynę zalać wodą, wymieszać i poczekać aż napęcznieje, następnie podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia - trzeba uważać, żeby nie zagotować żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości żelujące - następnie ostudzić
ser utrzeć na gładką masę z mlekiem skondensowanym; dodać żelatynę ciągle miksując do połączenia



składanie ciasta:
dno tortownicy 27 cm wyłożyć papierem, na środek położyć okrojony biszkopt, zalać połową masy serowej
galaretkę truskawkową okroić wokół tortownicy, delikatnie rozpiąć i zdjąć obręcz i położyć galaretkę na masę serową - w miarę możliwości po środku - i zalać resztą masy serowej
UWAGA! masa serowa bardzo szybko tężeje, więc trzeba się pospieszyć z układaniem galaretki
na wierzch ułożyć pokrojone w kostki kolorowe galaretki
włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na noc; przechowywać w lodówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz