sobota, 3 października 2015

ciasto dyniowe z kremem twarogowym

to moje pierwsze poczynania z dynią i dyniowym puree... długo się do tego przekonywałam, ale wreszcie jest! ciasto z przepisu sixsistersstuff.com, przyjemne, puchate, nieco dyniowe i bardzo aromatyczne, dzięki przyprawom... 
a krem twarogowy, zainspirowany przepisem z allshecooks.com nadaje przyjemnej delikatności całemu deserowi... no i nieodzowne pekany, moje ulubione! mniam!!!



ciasto:
> 250 g miękkiego masła
> 1 szklanka brązowego cukru
> 1/2 szklanki drobnego białego cukru
> 4 duże jajka
> 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
> 1 szklanka puree z dyni (z tego przepisu)
> 5 szklanek mąki pszennej
> 1/2 łyżeczki soli
> 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
> 1 łyżeczka cynamonu
> 1 łyżeczka przyprawy do ciastek korzennych
> dwie garści orzechów pekan - posiekać (moja wariacja)
utrzeć masło z cukrami na puszystą masę, dodawać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu, dodać dyniowe puree i ekstrakt z wanilii - wszystko zmiksować
w osobnej misce połączyć suche składniki: mąkę, sól, sodę i przyprawy - dodać do mokrych składników i wszystko zmiksować, na koniec wmieszać orzechy
kwadratową blachę o boku 28 cm wysmarować tłuszczem i przelać gotowe ciasto; piec w 190°C przez ok 30 minut - do suchego patyczka, wystudzić

krem:
> 200 g sera twarogowego
> 250 g mascarpone
> 250 g mleka skondensowanego słodzonego
> 1 łyżeczka cynamonu
wszystkie składniki dokładnie zmiksować; posmarować sam wierzch ciasta lub przekroić i posmarować również środek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz