a krem twarogowy, zainspirowany przepisem z allshecooks.com nadaje przyjemnej delikatności całemu deserowi... no i nieodzowne pekany, moje ulubione! mniam!!!
ciasto:
> 250 g miękkiego masła
> 1 szklanka brązowego cukru
> 1/2 szklanki drobnego białego cukru
> 4 duże jajka
> 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
> 1 szklanka puree z dyni (z tego przepisu)
> 5 szklanek mąki pszennej
> 1/2 łyżeczki soli
> 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
> 1 łyżeczka cynamonu
> 1 łyżeczka przyprawy do ciastek korzennych
> dwie garści orzechów pekan - posiekać (moja wariacja)
utrzeć masło z cukrami na puszystą masę, dodawać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu, dodać dyniowe puree i ekstrakt z wanilii - wszystko zmiksować
w osobnej misce połączyć suche składniki: mąkę, sól, sodę i przyprawy - dodać do mokrych składników i wszystko zmiksować, na koniec wmieszać orzechy
kwadratową blachę o boku 28 cm wysmarować tłuszczem i przelać gotowe ciasto; piec w 190°C przez ok 30 minut - do suchego patyczka, wystudzić
krem:
> 200 g sera twarogowego
> 250 g mascarpone
> 250 g mleka skondensowanego słodzonego
> 1 łyżeczka cynamonu
wszystkie składniki dokładnie zmiksować; posmarować sam wierzch ciasta lub przekroić i posmarować również środek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz