środa, 7 października 2015

warstwowy sernik dyniowy pełen przypraw

przepis inspirowany wieloma różnymi przepisami (głównie z allrecipes.com - double layered pumpkin cheescake) i z tej inspiracji powstał mega-mix dyniowy
historia zaczyna się na moim ulubionym ciasteczkowym spodzie, potem pojawia się imbirowa warstwa twarogowa, a na niej - dyniowa...
całość mocno przyprawiona, niezbyt słodka, dlatego warto dodać jej słodyczy sosem karmelowym... najlepiej własnej roboty :) a rolę wisienki odgrywają moje ukochane pekany!!! 
pyszny deser



ciasteczkowy spód:
> 1 opakowanie ciasteczek Digestive (250 g)
> 80 g roztopionego masła
> garść posiekanych orzechów pekan
ciasteczka rozgnieść na drobny piasek (np w malakserze), wymieszać z roztopionym masłem i posiekanymi orzechami; dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wgnieść w nią ciasteczkową masę

masa serowa:
> 750 g sera twarogowego na sernik
> 1 szklanka drobnego białego cukru
> 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
> 2 łyżki mąki ziemniaczanej
zmiksować ser z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać mąkę i ponownie zmiksować na gładką masę; podzielić masę serową do dwóch misek
masa imbirowa:
> 1/2 masy serowej
> 1 łyżeczka mielonego imbiru
masa dyniowa:
> 1/2 masy serowej
> 1 szklanka dyniowego puree (z tego przepisu)
> 1 łyżeczka cynamonu
> 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
do jednej miski dodać imbir, wymieszać; do drugiej miski dodać puree z dyni i przyprawy i wymieszać
wylać masę imbirową na ciasteczkowy spód i podpiec przez 10 minut w temperaturze 165°C, wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie na masę imbirową wylać masę dyniową, włożyć do piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 150°C, aż wierzch będzie ścięty
studzić stopniowo w uchylonym piekarniku
podawać z czymś słodkim - u mnie był to sos karmelowy (z tego przepisu), który idealnie odnalazł się w towarzystwie tego sernika oraz orzechy pekan... jak zwykle tej jesieni :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz