sobota, 31 października 2015

kruche paluchy i straszne ciastka

nie mogło zabraknąć halloweenowego słodkiego, aż strasznego standardu, czyli paluchy wiedźmy i straszne ciasteczka... a wszystko z bardzo kruchego ciasta i odrobiny lukru :)



 ciasto na paluchy i ciastka:
> 2 szklanki mąki pszennej
> 200 g zimnego masła pokrojonego w kostki
> 2 żółtka
> 1/3 szklanki cukru pudru
zagnieść (lub wrzucić do malaksera :-)) wszystkie składniki, szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny


STRASZNE CIASTKA
połowę ciasta rozwałkować na placek grubości 2-3 mm, wykrawać ciastka za pomocą foremek i piec w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok 6 minut; następnie wystudzić
kolorowy lukier:
> 6 łyżek cukru pudru
> zimna woda
> barwniki spożywcze (u mnie tylko żelowy Wilton)
dodawać wodę bardzo powoli, małymi porcjami, ciągle mieszać, bo chcemy otrzymać bardzo gęstą konsystencję; lukier zabarwić na dowolne kolory i ozdobić ciastka według uznania

PALUCHY WIEDŹMY
paznokcie:
> kilka blanszowanych migdałów podzielonych na pół
drugą połowę ciasta formować w kulki wielkości orzecha włoskiego, wałkować w dłoniach i formować kształt palca, na końcówkę palca nakładać połówki migdała; piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok 12 minut; następnie wystudzić


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz