środa, 11 listopada 2015

mini torcik bezowo-migdałowy z kremem kawowym

pyszny, delikatny, kruchy, przesłodki i poczyniony za Pawłem Małeckim...
torcik ładnie i elegancko prezentuje się na stole, a do tego jak smakuje.... ;-) 



bezowe blaciki:
> 5 białek
> 250 g drobnego cukru
> 200 g mielonych migdałów
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, na koniec należy wmieszać zmielone migdały
na blaszce wykładamy papier do pieczenia, na którym odrysowujemy 4 okręgi o średnicy 16 cm; na okręgi wykładamy masę bezową i pieczemy 10 minut w temperaturze 190ºC, po czym zmniejszamy temperaturę do 100ºC i pieczemy jeszcze 30 minut; studzimy blaty w uchylonym piekarniku


krem kawowy:
> 250 g serka mascarpone, schłodzonego
> 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
> 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone
> 2 łyżki cukru pudru
wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić mikserem na puszystą masę

blaty bezowe przekładamy kremem, dekorując nim również wierzch torciku


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz