czwartek, 31 grudnia 2015

blok czekoladowo-orzechowy

blok czekoladowy to wspomnienie dzieciństwa w czystej postaci, kto nie próbował? chyba nie ma takiej osoby… to znacznie więcej niż produkt czekolado pochodny… jest przepyszny i znów, tak, jak lubię, z dowolnymi dodatkami… tym razem czysto orzechowy



> ½ szklanki cukru
> 125 g masła
> ¼ szklanki wody
> 2 łyżki kakao
> 200 g pełnego mleka w proszku
> kilka ciastek Digestive połamanych
> bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały
masło rozpuścić w garnku na małej mocy palnika, dodać cukier, wodę, kakao i wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie zdjąć z palnika i wystudzić
dodać mleko i wymieszać na gładką masę, następnie dodać orzechy i ciastka, dokładnie wymieszać
przelać do małej keksówki wyłożonej folią spożywczą; przykryć folią od góry i schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz