czwartek, 31 grudnia 2015

blok waniliowy

blok waniliowy… tego smaku nie pamiętam z dzieciństwa, robiłam go pierwszy raz, ale jest pyszny i można go zrobić z dowolnymi dodatkami, czyli tak, jak lubię najbardziej… raz mam ochotę na czysto owocowy, raz orzechowy… innym razem z pistacjami i żurawiną… czyli tak, jak dziś


> 250 g mleka w proszku 
> 70 g cukru
> 10 g cukru wanilinowego
> ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
> 75 g masła
> pół szklanki wody
> kilka ciastek Digestive (można pominąć)
> bakalie (u mnie niesolone pistacje i żurawina)
w garnku na niewielkiej mocy palnika rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy; dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia; dodać mleko w proszku i wymieszać na gładką masę; dodać bakalie i ciastka i wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej folią spożywczą)
przykryć folią od góry (by blok nie chłonął zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz