poniedziałek, 21 grudnia 2015

domowa masa makowa

uwielbiam mas makową, makowce, ciasta z makiem, torty makowe... i im więcej masy makowej bogatej w bakalie i słodzonej miodem, tym lepiej... ale był jeden problem... nie lubię skórki pomarańczowej, a w każdej gotowej masie jest to podstawowy dodatek... zostałam więc zmuszona do zrobienia swojej domowej masy i w ogóle tego nie żałuję... jest przepyszna, bo brzegi wypełniona moimi ukochanymi bakaliami i to takimi, które lubię... tylko i wyłącznie... żadnej skórki pomarańczowej... i taką właśnie uwielbiam!


masa makowa:
> 800 g mielonego maku
> 200 g migdałów w słupkach (lub całe blanszowane migdały posiekane)
> 200 g posiekanych orzechów włoskich
> 200 g małych rodzynek
> 100 g żurawiny suszonej
> 1 i 3/4 szklanki miodu
> 180 g masła
> 2 łyżki ekstraktu migdałowego
mielony mak zalać wrzątkiem tak, żeby całość była zamoczona w wodzie i odczekać aż ostygnie; w tym czasie przygotować bakalie - posiekać orzechy i migdały, rodzynki namoczyć we wrzątku
mak odcedzić w lnianej ściereczce (lub pieluszce tetrowej ;))
miód z masłem podgrzać w garnku, dodać bakalie i jeszcze chwilę razem podgrzewać, następnie dodać do odcedzonego maku, dodać ekstrakt migdałowy i całość wymieszać
masę przechowywać w lodówce, można też z powodzeniem zamrozić na kilka miesięcy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz