masa makowa:
> 800 g mielonego maku
> 200 g migdałów w słupkach (lub całe blanszowane migdały posiekane)
> 200 g posiekanych orzechów włoskich
> 200 g małych rodzynek
> 100 g żurawiny suszonej
> 1 i 3/4 szklanki miodu
> 180 g masła
> 2 łyżki ekstraktu migdałowego
mielony mak zalać wrzątkiem tak, żeby całość była zamoczona w wodzie i odczekać aż ostygnie; w tym czasie przygotować bakalie - posiekać orzechy i migdały, rodzynki namoczyć we wrzątku
mak odcedzić w lnianej ściereczce (lub pieluszce tetrowej ;))
miód z masłem podgrzać w garnku, dodać bakalie i jeszcze chwilę razem podgrzewać, następnie dodać do odcedzonego maku, dodać ekstrakt migdałowy i całość wymieszać
masę przechowywać w lodówce, można też z powodzeniem zamrozić na kilka miesięcy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz