kolejna odsłona ciasta, które bardzo przypadło mi ostatnio do gustu... ciasto parzone (ptysiowe) w formie tarty - koszyczka, w którym mieści się przesłodycz kremu z mascarpone połączona z kwaskową porzeczką... przepyszna... i nie mogę sie zdecydować, czy bardziej odpowiada mi waniliowy krem pattisiere, czy ten krem... sami musicie spróbować i zdecydować :)
ciasto:
> 3/4 szklanki wody
> 90 g masła
> 3/4 szklanki mąki pszennej
> 3 jajka
wodę zagotować z masłem w garnku; na gotującą wodę wsypać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką nadal trzymając na palniku; mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów ganka; wystudzić je całkowicie; do ciasta dodawać kolejno jajka i zmiksować całość
formę na tartę o średnicy 26 cm natłuścić, wyłożyć ciasto i wygnieść nim formę (nie jest to proste bo ciasto bardzo się klei, ale nie trzeba wysoko wykładać boków, bo ciasto ładnie wyrasta)
piekarnik nagrzać do 200°C i piec ciasto ok 30 minut, następnie wystudzić
> 90 g masła
> 3/4 szklanki mąki pszennej
> 3 jajka
wodę zagotować z masłem w garnku; na gotującą wodę wsypać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką nadal trzymając na palniku; mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów ganka; wystudzić je całkowicie; do ciasta dodawać kolejno jajka i zmiksować całość
formę na tartę o średnicy 26 cm natłuścić, wyłożyć ciasto i wygnieść nim formę (nie jest to proste bo ciasto bardzo się klei, ale nie trzeba wysoko wykładać boków, bo ciasto ładnie wyrasta)
piekarnik nagrzać do 200°C i piec ciasto ok 30 minut, następnie wystudzić
dodatkowo:
> pół słoika konfitury z czarnej porzeczki
krem:
> 250 g mascarpone
> 400 g kremówki 30%
> 3 łyżki cukru pudru
mascarpone i kremówkę ubić na krem, na koniec ubijania dodając cukier puder; krem wyłożyć nieregularnie na konfiturę
> 250 g mascarpone
> 400 g kremówki 30%
> 3 łyżki cukru pudru
mascarpone i kremówkę ubić na krem, na koniec ubijania dodając cukier puder; krem wyłożyć nieregularnie na konfiturę
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz