wtorek, 19 stycznia 2016

sernik tahini z zebrą ;)

jeśli ktoś jest fanem chałwy - to jest to właśnie to ciasto, którego musi spróbować! przepysznie chałwowe, nienachalnie słodkie, kremowe w konsystencji, a polewa daje bardzo fajny efekt i dodaje swój czekoladowy smak :-)
absolutnie do powtórzenia!


spód ciasteczkowy:
> 140 g ciastek digestive
> 50 g dowolnych orzechów
> 30 g masła, roztopionego
wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku
tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i dokładnie ugnieść dłonią lub łyżką na dnie formy
włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut; przestudzić

masa serowa:
> 500 g twarogu sernikowego
> 250 g serka mascarpone
> 200 g pasty sezamowej tahini (niesłodzonej!)
> 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
> 3 jajka
> 1 łyżka mąki pszennej
> 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
wszystkie składniki na masę serową zmiksować do połączenia (nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej); wylać na podpieczony spód, wyrównać
piec w temperaturze 150ºC przez około 50 - 60 minut; gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności piec chwilę dłużej
sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc




















polewa czekoladowa:
> 200 g śmietany kremówki (36%)
> 50g białej czekolady
> 50 g gorzkiej czekolady
czekolady połamać i każdą włożyć do osobnej miseczki; w małym garnuszku kremówkę doprowadzić do wrzenia, zalać czekolady (po połowie ilości śmietany), odczekać 2 minuty i wymieszać dokładnie
polewać sernik, lejąc na jego środek na zmianę białą i ciemną polewę aż do ich skończenia i... mamy efekt zebry :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz