czwartek, 14 stycznia 2016

tarta ptysiowa z waniliowym kremem pattisiere

przepyszne, lekkie ciasto na ptysiowym, parzonym spodzie, który daje neutralną bazę dla przedelikatnego, waniliowego kremu pattisiere, którego lekką słodycz przełamuje kwaśna porzeczkowa konfitura, a całości dopełnia lekka śmietankowa chmurka... przepyszne i na pewno jeszcze znajdzie się na moim stole!


ciasto:
> 3/4 szklanki wody
> 90 g masła
> 3/4 szklanki mąki
> 3 jajka
w garnuszku zagotować wodę z masłem; na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie zamieszać drewnianą łyżką, ciasto jest gotowe jak zaczyna odchodzić od brzegów garnka; zdjąć z palnika i wystudzić; po wystudzeniu
dodawać kolejno jajka i po każdym miksować
formę na tartę o średnicy ok 25 cm natłuścić i rozłożyć w niej ciasto, łącznie z brzegami (nie jest to proste, bo ciasto bardzo się klei); piec w temperaturze 200C przez ok 20 - 25 minut, aż ładnie zbrązowieje i urośnie

krem pattisiere:
600 ml mleka
> ziarenka z jednej laski wanilii
> 6 dużych żółtek
> 100 g drobnego cukru
> 40 g mąki pszennej
> 40 g mąki ziemniaczanej
w dużym garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii, odstawić na bok
cukier utrzeć z żółtkami na jasną, puszystą masę, wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty, dodać pół szklanki gorącego mleka i zmiksować
pastę wlać do reszty ugotowanego mleka, i podgrzewać na średniej mocy palnika - zagotować, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką; od zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu i odstawić do wystudzenia


dodatkowo:
> pół słoika konfitury porzeczkowej
> 200 g kremówki 30%
> 1 łyżka cukru pudru
kremówkę ubić na sztywno, na koniec dodając cukier puder do wystudzonego ciasta wyłożyć krem pattisiere, na kremie rozsmarować konfiturę i na nią wyłożyć bitą śmietanę... PYCHA!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz