niedziela, 10 stycznia 2016

mini-torcik czekoladowo-kawowy

mega czekoladowy torcik zaczerpnięty z aseasononthemountain.com... piękne, prawie czarne kakaowe blaty, dość mokre, bo na oleju, pachnące kawowym aromatem likieru, do tego maślany krem czekoladowo - kawowy, również na bazie likieru... do tego wielkość w wersji mini, czyli na raz, chociaż jest bardzo słodki i jedna porcja zdecydowanie wystarczy



ciasto:
> 1 szklanka drobnego cukru
> 1 szklanka mąki pszennej

> 6 łyżek przesianego kakao (należy odmierzyć dopiero po przesianiu)
> 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
> 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
> 1/2 łyżeczki soli
> 1 jajko
> 85 g likieru kawowego
> 1/4 szklanki mleka
> 1/4 szklanki oleju
> 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 85 g wrzątku
wszystkie sypkie składniki (cukier, mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda, sól) wymieszać w dużej misce; w małej misce wymieszać wszystkie płynne składniki (jajko, mleko, olej, likier, ekstrakt)
wlać mokre składniki do suchych i wszystko zmiksować, na koniec dodać wrzątek i zmiksować
rozgrzać piekarnik do 175C; dwie tortownice o średnicy 16 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, natłuścić i oprószyć kakao
cisto przelać do przygotowanych tortownic i piec 30-35 minut (do suchego patyczka); przestudzić ciasto, wyjąc z foremek i dalej studzić na kratce

krem:
> 1 szklanka dropsów z deserowej czekolady (lub drobno posiekanej czekolady) (150 g)
> 1/2 szklanki miękkiego masła (120 g)
> 2 szklanki cukru pudru (250 g)
> 4 łyżki likieru kawowego
> 3 łyżki mleka
> 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
rozpuścić czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, wymieszać, aby masa była gładka i odstawić do ostygnięcia
ubić masło na jasną masę; na koniec ubijania dodać cukier puder, mleko i likier; wmieszać roztopioną czekoladę i ekstrakt z wanilii i miksować jeszcze chwilę

blaty ściąć z góry, aby były płaskie, przełożyć kremem; całość tortu pokryć kremem czekoladowym i ozdobić resztą kremu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz