piątek, 1 stycznia 2016

tarta dyniowo - pomarańczowa z ricotty

w sam raz na noworoczny deser... lekko, nie-za-słodko, świeżo, cytrusowo... 
PRZE-PY-SZNIE! 
doskonały słodki początek roku :-)


spód ciasteczkowy:
> 200 g pokruszonych ciastek Dugestive
> 1/3 szklanki roztopionego masła
> 1/2 łyżeczki cynamonu
> 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
wszystkie składniki wymieszać; powinny mieć konsystencję mokrego piasku
formę do tarty o średnicy 25 cm natłuścić i wgnieść w nią ciasteczkową masę; odłożyć

masa z ricotty:
> 500 g sera ricotta
> 2 łyżki mąki ziemniaczanej
> skórka starta z jednej pomarańczy
> 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
> 4 jajka
> 230 g puree z dyni (z tego przepisu)
piekarnik nagrzać do 180°C; pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem, po czym zetrzeć z niej skórkę na drobnych oczkach tarki
do misy miksera dodać ricottę, mąkę ziemniaczaną, skórkę z pomarańczy i likier, wszystko zmiksować na drobnych obrotach; dodawać kolejno jajka, po każdym miksując masę; na koniec dodać puree z dyni i całość zmiksować
masę wylać na spód ciasteczkowy i piec przez 35 - 40 minut, aż środek stanie się sprężysty

można ozdobić np kandyzowanymi pomarańczami (z tego przepisu)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz