wtorek, 2 lutego 2016

hiszpańskie churros

taka tłusto-czwartkowa fantazja :) przepyszne, chrupiące i mega tłuste hiszpańskie pyszności, robi się je bardzo szybko, chociaż wyciskanie ciasta z rękawa wymaga sporo siły, ale potem ten wysiłek można zrównoważyć sporą dawką kalorii... bardzo polecam :) tym razem przepis z allrecipes.com



churros:
> 1 szklanka wody
> 2 i 1/2 łyżki cukru
> 1/2 łyżeczki soli
> 2 łyżki oleju
> 1 szklanka mąki pszennej
wodę z cukrem, solą i olejem doprowadzić do wrzenia w garnku, zdjąć z palnika i wsypać mąkę - szybko wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto odejdzie od brzegów garnka i uformuje kulkę, chwilę ostudzić; włożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy
mocno rozgrzać olej na patelni lub w garnku i wyciskać churros prosto na olej, smażyć do złotego koloru, wyjmować na papier do odsączenia tłuszczu





opcjonalnie:
> pół szklanki cukru
> 1 łyżka tartego cynamonu
wymieszać cukier z cynamonem i posypać churros - ja zdecydowanie wolę smak churros bez tej posypki, same w sobie są delikatnie słodkie - najlepsze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz