sobota, 13 lutego 2016

sernik z białą czekoladą... doskonały

jak w tytule... DO-SKO-NA-ŁY!
aksamitny na języku, nie tak słodki, jak by się mogło zdawać, szybki w wykonaniu, przepyszny, był absolutnym hitem moich ostatnich świąt!
wykonany na wzór kwestiasmaku.com, z autorskimi zmianami ;)



spód: 
> tym razem gotowe kruche ciasto
tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć ciasto na spód i boki tortownicy; piec w temperaturze 160C przez ok 20 minut - do zrumienienia ciasta; wystudzić

masa serowa:
> 1 kg twarogu sernikowego
> 2/3 szklanki cukru
> 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 500 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej)
> 5 dużych jajek
ser zmiksować z cukrem, ekstraktem z wanilii i białą czekoladą; jajka ubić i dodać do masy serowej; wszystkie składniki zmiksować do połączenia; wylać masę na upieczony spód
piec w temperaturze 160C przez 50 - 60 minut (aż wierz będzie sprężysty); studzić w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym; wstawi do lodówki na całą noc

dekoracja:
uprażone płatki migdałów, cukier puder i wiśnie kandyzowane... lub cokolwiek, na co tylko macie ochotę ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz