sobota, 12 marca 2016

cytrynowy przekładaniec z ricottą i limoncello

fani lemin curd będą zachwyceni!!! bardzo mocno cytrynowy deser, świeży, wiosenny i... dość intensywnie alkoholowy dzięki Limoncello... no i pytanie czy ktoś jest fanem tego smaku... może warto go zastąpić sokiem z cytryny... na pewno wrócę do tej koncepcji... a oryginał pochodzi z abeautifulbite.com




masa serowa:
> 500 g serka ricotta
> 3/4 szklanki cukru
> 1 łyżka Limoncello
wszystkie składniki zmiksować



nasączenie biszkoptów:
> 2 szklanki wody
> 2 szklanki Limoncello
> ok 40 biszkoptów
wodę zagotować z Limoncello i gotować na małej mocy palnika ok 5 minut; ostudzić i przelać do naczynia, w którym będzie łatwo nasączać biszkopty


dodatkowo:
> lemon curd (cały z TEGO PRZEPISU)
> 500 g kremówki
> 2 łyżki cukru pudru
kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder


wykonanie:
na dnie naczynia ok 30 cm x 15 cm ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, wyłożyć na nie masę z ricotty
na to ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, na nie wyłożyć cały lemon curd, a na wierzch ubitą śmietanę
można ozdobić pokruszonymi biszkoptami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz