sobota, 12 marca 2016

lemon curd (z mikrofali)

alternatywa dla lemon curd z garnka... w sumie wykonanie bardzo podobne, smak tak samo mega-bosko-kwaśno-słodki... ale zawsze warto przetestować nowy przepis ;-) zwłaszcza amerykański ;-) (z mybakingaddiction.com)
polecam tą wersję, jak i pierwotną w garnku gotowaną, którą można znaleźć TUTAJ

> 1/2 szklanki soku z cytryny
> 1/2 szklanki drobnego cukru
> 2 jajka
> 60 g rozpuszczonego masła
w misce roztrzepać jajka, wymieszać z cukrem, dodać sok i masło - wszystko wymieszać dokładnie
wstawić miskę z mieszanką do mikrofalówki i podgrzewać na największej mocy (u mnie 900) w cyklach 1-minutowych, mieszając masę po każdej minucie; ja podgrzewałam w sumie 4 minuty, do uzyskania gęstego budyniu; w zależności od mikrofali, może być to krócej lub dłużej
budyń cytrynowy przelać przez sitko do czystego słoika i przechowywać w lodówce max 2 tygodnie
POLECAM!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz