sobota, 23 kwietnia 2016

boskie bezy mega-czekoladowe

bardziej czekoladowych bez nie da się zrobić... są aż ciężkie od czekolady i obłędnie słodkie... pół takiej bezy absolutnie wystarczy do całkowitego zasłodzenia... przepis z książki "czekolada" Erica Lanlard... zdecydowanie do powtórzenia!


bezy:
> 150 g gorzkiej czekolady
> 3 białka
> 100 g drobnego cukru trzcinowego
> 100 g trzcinowego cukru pudru
> 20 g kakao
czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali mieszając co 30 s) i ostudzić
białka ubić na sztywno; do piany dodawać drobny cukier po jednej łyżce ciągle miksując; do białek przesiać cukier puder z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką
wlać wystudzoną czekoladę i krótko mieszać robiąc mazy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć 6 dużych bez lub więcej mniejszych; piec 1,5 godziny w temperaturze 100C, wystudzić w zamkniętym piekarniku.... ssssssmacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz