środa, 20 kwietnia 2016

domowy budyń czekoladowy... boski!

doskonały, delikatny i kremowy o aksamitnej konsystencji... dla mnie najdoskonalszy smak... bardzo daleko od wszelkich dietetycznych alternatyw... bardzo daleko... ale jak grzeszyć, to na pewno ten budyń jest tego warty!


budyń czekoladowy:
> 1 szklanka mleka
> 2/3 szklanki kremówki
> 1/3 szklanki drobnego cukru
> opakowanie cukru z wanilią (mój ulubiony to Kotanyi)
> 3 łyżki kakao
> 2 żółtka
> 1 łyżka mąki kukurydzianej
> 50 ml zimnej kawy
> 1/4 szklanki dropsów czekoladowych (w mnie karmelowe)
do garnka wlać mleko, kremówkę, wsypać cukier, cukier z wanilią, kakao, dodać żółtka, wszystko wymieszać rózgą kuchenną i podgrzewać na małej mocy palnika; w kawie rozpuścić mąkę kukurydzianą i dodać do garnka, wymieszać
podgrzewać cały czas mieszając, do zgęstnienia; wlać do miseczek i schłodzić w lodówce
do podania można dodać bitą śmietanę i posypać startą czekoladą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz